|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chleb pitta I |
|
Poziom: średni Głosów: 7 Ocena: 4.71 Składniki: 0.5 kg mąki,
1/2 paczki drożdży instant (lub zaczyn:
2 dkg drożdży,
łyżka cukru,
kilka łyżek mleka),
łyżeczka soli,
tyle ciepłej wody,
by otrzymać niezbyt twarde ciasto,
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
oliwa do smarowania blachy.
|
Opis przygotowania: Jeśli drożdże zwykłe, to robimy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min. Jeśli podwoi swoją objętość i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn lub drożdże instant i resztę pozostałych składnikow i ok. szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski, miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej wkładamy ciasto, a całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją zamykamy.
Ciasto odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce. Potem ciasto dzielimy na ok. 12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy blachę na 3 - 4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy oliwą i kładziemy na niej chlebki i smarujemy wodą.
Chlebki piec ok. 5 - 6 min. - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką. |
|
Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 10224 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|