przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Chłodnik ze świeżego ogórka


Poziom: atwy
Czas: 10 min.
Porcji: 2-4
Gosw: 2
Ocena: 2.50
Skadniki:
- 2 ogórki średniej wielkości
- 1l maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 4 listki świeżego cząbru
- 2 łodyżki młodego czosnku
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany (dla osób, które liczą kalorie, zamiast śmietany szklanka naturalnego jogurtu

Opis przygotowania:
Obrane ze skórki ogórki kroimy wzdłuż, usuwamy pestki, ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami lub najdrobniej siekamy. Odsączamy na sicie przez 2 min. Maślankę z przyprawami ubijamy trzepaczką, dodajemy odsączone ogórki i posiekaną zieleninę. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Chłodnik jest najsmaczniejszy z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem i obficie posypanymi koperkiem.
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposb przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano ju 6666 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin