przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chutney jabłkowy

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 3.25
Składniki:
- 5 zielonych jabłek
- 0.5 l jasnego octu winnego
- 2 filiżanki brązowego cukru
- filiżanka jasnych rodzynków
- filiżanka ciemnych rodzynków
- 2 posiekane cebule
- ćwierć filiżanki imbiru smażonego w cukrze, posiekanego
- 2 łyżki nasion białej gorczycy
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- łyżka zmielonego ziela angielskiego

Opis przygotowania:
Jabłka obrać, pozbawić nasion i pokroić w kawałki.
Wszystkie składniki włożyć do dużego rondla i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień i gotować - od czasu do czasu mieszając - przez około dwie godziny, aż płyn odparuje a chutney zgęstnieje. Doprawić do smaku solą. Gotowy chutney zdjąć z ognia i gorący przekładać do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 5770 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin