przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chutney pomidorowo - morelowy

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 75 dag pomidorów dojrzałych, jędrnych
- 25 dag moreli
- 50 dag cebuli
- 500 ml octu winnego białego
- i ewent 125 ml wody
- 40 dag cukru
- 250 ml soku ze świeżych pomarańczy
- 0 ml soku z cytryny
- 0 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju sojowego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka imbiru mielonego

Opis przygotowania:
Pomidory i morele sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać.
Morele wypestkować i zmiksować.
Pomidory pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i posiekać.
Olej rozgrzać, wrzucić gorczycę i kminek, smażyć mieszając przez 2 minuty, osączyć na ręczniku papierowym kuchennym, ostudzić, utłuc w moździerzu.
Do szerokiego rondla wlać ocet, soki i ew. wodę, wsypać cukier, podgrzewać - mieszając - do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wtedy zagotować, dodać pomidory, cebulę, morele i resztę składników. Zamieszać, nie przykrywać, gotować na małym ogniu przez 60 minut. Pilnować by sos się nie przypalił.
Gorący chutney wkładać do gorących, wyparzonych słoików. Mocno zakręcić zakrętkami przetartymi w środku alkoholem. Studzić pod kocem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4716 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin