przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ciasteczka Bollury

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
- 80 g masła
- 200 ml wody
- 10 dkg mąki
- 3 jajka
- sól

Opis przygotowania:
Masło z wodą podgrzać, tak żeby masło się rozpuściło, dodać mąkę i wymieszać. Mieszać, nie zdejmując z ognia, aż masa zgęstnieje. Zestawić do ostudzenia. Wymieszać (mikserem) z jajkami. Układać okrągłe placuszki na blasze i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 min. Upieczone krążki posmarować dżemem i składać je po dwa, przekładając bitą śmietaną. Z wierzchu można oblać je czekoladą.
Opis / Uwagi:
Podawane na święto Bolladagur, ostatni poniedziałek przed Wielkim Postem.
Region:  kuchnia skandynawska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6248 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin