|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasteczka orzechowe |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: 4 jaja,
8 dkg (4 łyżki) cukru,
15 dkg (3/4 szkl.) mąki pszennej,
2 dkg (1 łyżka) mąki ziemniaczanej,
3 dkg orzechów łuskanych,
tłuszcz i tarta bułka do formy.
|
Opis przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z roztartymi żółtkami, a następnie z wymieszanymi mąkami pszenną i ziemniaczaną. Kupki ciasta kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Zachować dosyć duże odstępy. Ciastka posypać posiekanymi orzechami. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 15 - 20 min. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Po ostudzeniu można polać polewą kakaową. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6794 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|