Ciasteczka orzeszki |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: 10 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 jajka
- 10 dag cukru
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag mąki
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 6 szczypt świeżo zmielonego pieprzu
- 3 dag anyżku
|
Opis przygotowania: Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
Dodać cukier puder, pieprz, i mąkę.
Zagnieść.
Przykryć ciasto serwetką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Na stolnicy oproszonej uformować z ciasta wałki o średnicy 1 cm.
Za pomocą łyżeczki odcinać kawałki o długości 3 cm.
Powinny one kształtem przypominać orzechy włoskie.
Wyłożyć blachę papierem pergaminowym.
Papier posypać anyżkiem i ułożyć na nim ciasteczka.
Pozostawić je na noc w ciepłym miejscu (gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec już po 4 godzinach).
Piec 7 minut w temperaturze około 180 stopni. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 9453 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |