|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasteczka z jabłkami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 szkl. mąki,
20 dkg margaryny,
jajo,
żółtko,
1 dkg drożdży,
łyżka cukru,
pół szklanki śmietany,
aromat waniliowy,
sól,
50 dkg kwaśnych jabłek (antonówki,
szare renety),
10 dkg cukru pudru.
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko i całe jajo, drożdże utarte z cukrem, śmietanę, aromat, szczyptę soli i jeszcze chwilę siekać. Następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyciąć foremką krążki. Na połowie każdego krążka ułożyć cząstkę jabłka i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w temperaturze 180 - 190°C na złoty kolor (ok. 15 - 20 min.). Gorące posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7789 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|