| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 2.50  Składniki: 50 dkg (2.5 szkl.) mąki, 
25 dkg margaryny, 
1 jajo, 
1 żółtko, 
1 szkl. śmietany, 
szczypta soli, 
marmolada lub konfitura.
 
  |  
	Opis przygotowania: Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, jajo, żółtko, sól i szybko zarobić ciasto. Owinąć je w serwetkę i włożyć na noc do zimnej wody. Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm i wyciąć radełkiem kwadraty o boku 10 cm. Brzegi posmarować białkiem. Na środku każdego kwadratu ułożyć porcję marmolady lub konfitury, złożyć na pół po przekątnej lub wzdłuż, zlepić brzegi i upiec na złoty kolor w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu można ciastka polukrować |  
	 |  
	| Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 10315 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |