przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 2.50
Składniki:
50 dkg (2.5 szkl.) mąki,
25 dkg margaryny,
1 jajo,
1 żółtko,
1 szkl. śmietany,
szczypta soli,
marmolada lub konfitura.

Opis przygotowania:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, jajo, żółtko, sól i szybko zarobić ciasto. Owinąć je w serwetkę i włożyć na noc do zimnej wody. Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm i wyciąć radełkiem kwadraty o boku 10 cm. Brzegi posmarować białkiem. Na środku każdego kwadratu ułożyć porcję marmolady lub konfitury, złożyć na pół po przekątnej lub wzdłuż, zlepić brzegi i upiec na złoty kolor w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu można ciastka polukrować
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 9546 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin