|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 2.50 Składniki: 50 dkg (2.5 szkl.) mąki,
25 dkg margaryny,
1 jajo,
1 żółtko,
1 szkl. śmietany,
szczypta soli,
marmolada lub konfitura.
|
Opis przygotowania: Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, jajo, żółtko, sól i szybko zarobić ciasto. Owinąć je w serwetkę i włożyć na noc do zimnej wody. Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm i wyciąć radełkiem kwadraty o boku 10 cm. Brzegi posmarować białkiem. Na środku każdego kwadratu ułożyć porcję marmolady lub konfitury, złożyć na pół po przekątnej lub wzdłuż, zlepić brzegi i upiec na złoty kolor w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu można ciastka polukrować |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 9461 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|