Ciasto budyniowo - jabłkowe |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: dużo Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg jabłek (antonówki)
- kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże (3/4 litra) opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
|
Opis przygotowania: Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie bardzo ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały cukier. Budyń musi być bardzo gęsty.
3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą, na nim kolejno rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec 50 minut w temperaturze 180 C. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: ameba |
Przepis czytano już 7582 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |