przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Ciasto do smażenia

Poziom: atwy
Gosw: 5
Ocena: 3.60
Skadniki:
15 dkg mąki pszennej,
szczypta soli,
2 łyżki stopionego masła lub oliwy,
150 ml letniej wody,
1 białko.

Opis przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Zrobić zagłębienie w środku, wlać w nie tłuszcz oraz wodę. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę. Z białka ubić sztywną pianę. Domieszać ją delikatnie do ciasta tuż przed jego użyciem. Z podanych proporcji otrzymuje się ok. 250 ml ciasta
Opis / Uwagi:
W oryginalnym przepisie stosuje się pół na pół mąkę pszenną i razową.
Region:  Kuchnia australijska
Przepis czytano ju 7923 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin