Ciasto kukurydziane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 15 dag maki kukurydzianej
- 6 jajek
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii
- 10 dag masła
- sól
- tłuszcz
- bułka tarta
|
Opis przygotowania: Masło roztopić i ostudzić.
Formę natłuścić i posypać tartą bułką.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek.
Mąkę kukurydzianą przesiać przez sito wprost do masy, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać.
białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem
Przelać ciasto do formy, powierzchnie wyrównać łyżką.
Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 35 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7528 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |