Opis przygotowania: Kasze mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mak zalewamy zimna woda i mieszamy, a gdy zanieczyszczenia wypłyną, zbieramy je, mak odcedzamy i zalewamy mlekiem tak, aby mak był przykryty. Gotujemy na małym ogniu 30 minut do miękkości . Odcedzamy i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa. Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. W misce
ucieramy tłuszcz z cukrem, na puszystą masę, dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo, po łyżce mak, wymieszana kaszę mannę, zmielone orzechy i cały czas ucierać. Na końcu dodajemy umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy ją na utartą masę i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Dużą tortownicę smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut. Ostudzone lukrujemy lukrem czekoladowym. |