przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ciasto na tortille

Poziom: łatwy
Głosów: 43
Ocena: 4.46
Składniki:
- 20 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (bez niej też wyjdzie - ona nadaje tylko żółtawy kolor)
- 1/4 szklanki letniej wody
- 10 dkg masła
- szczypta soli

Opis przygotowania:
Do mąki wsypujemy soli. Dokładamy tłuszcz i wyrabiamy dłońmi. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję.
Odstawiamy na 20 min do lodówki zawinięte w worek albo w folię.
Następnie odrywamy sobie kawałek i wałkujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Można wałkować na prostokątny kształt albo na okrągły - zależy to bowiem od kształtu patelni na jakiej będziemy smażyć. Rozwałkowane ciasto lekko przecieramy ręką opruszona mąką i kładziemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smażymy z każdej strony po około niecałej minucie.
UWAGA: jeśli będziemy piec zbyt długo to placki będą za kruche i nie zawiniemy ich potem w tortille gdyż się połamią.
Placki można sobie upiec wcześniej a potem tylko przed podaniem podgrzać czy to na patelni czy tez w mikrofalówce.
Nadziewać wg upodobania (mięsko, sałata, pomidor, ogórek zielony, sos czosnkowy)
SMACZNEGO!!
Region:  Kuchnia meksykańska
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 25131 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Dodał/a anka1988





polecam !
Dodał/a ~don mateo dnia 2009-07-02 00:43:35

naprawdę konkretny przepis,pracowałem w restauracji mex,wiec próbowałem tego troche,i stwierdzam ze naprawde jest ok :)














Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin