przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto orzechowe "przepych"


Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.00
Składniki:
ciasto:
- 35 dag orzechów mielonych
- 15 dag kokosu
- 9 białek
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 9 żółtek
- 9 łyżek cukru
- 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kostka masła
- 1 galaretka cytrynowa
- puszka ananasów
- 2 paczki delicji
- 2 galaretki pomarańczowe

Opis przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wymieszane orzechy z kokosem i proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną masłem blaszkę i piec 40min w temp 180 st C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów połączonym ze spirytusem.

Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budynie i 5 łyżek mleka. Resztę mleka zagotować i wlać utarte żółtka z budyniem. Ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodać krzepnącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ananasy pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do masy, wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopcie. Na wierzch ułożyć delicje - lekko wcisnąć. Zalać krzepnącymi 2 galaretkami pomarańczowymi rozp. w 3 szkl wody.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 4914 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin