| Ciasto orzechowe "przepych" | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 3Ocena: 3.00
ciasto:
 - 35 dag orzechów mielonych
 - 15 dag kokosu
 - 9 białek
 - 25 dag cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 masa:
 - 9 żółtek
 - 9 łyżek cukru
 - 1/2 l mleka
 - 2 budynie śmietankowe
 - 1 kostka masła
 - 1 galaretka cytrynowa
 - puszka ananasów
 - 2 paczki delicji
 - 2 galaretki pomarańczowe
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Ciasto:
 Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wymieszane orzechy z kokosem i proszkiem do pieczenia. Wylać na posmarowaną masłem blaszkę i piec 40min w temp 180 st C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasów połączonym ze spirytusem.
 
 Masa:
 Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budynie i 5 łyżek mleka. Resztę mleka zagotować i wlać utarte żółtka z budyniem. Ostudzić.
 Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodać krzepnącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ananasy pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do masy, wymieszać.
 Masę wyłożyć na biszkopcie. Na wierzch ułożyć delicje - lekko wcisnąć. Zalać krzepnącymi 2 galaretkami pomarańczowymi rozp. w 3 szkl wody.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  anka1988 | 
	| Przepis czytano już 5428 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |