przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto Pychotka


Poziom: średni
Głosów: 5
Ocena: 3.80
Składniki:
Ciasto kruche:
- 40 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Beza:
- 4 białka
- 20 dag cukru
- 30 dag pokrojonych orzechów włoskich

Krem:
- 1 kostka margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 8 dag cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta

Dodatki:
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- kilka skruszonych herbatników

Opis przygotowania:
Ze składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części.
Z białek ubić pianę, dodać cukier i na końcu wymieszać bezę z orzechami.
Jedną częścią ciasta wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30cm, uprzednio wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wyłożyć połowę bezy.
Włożyć do piekarnika i piec aż się zarumieni w temp. 180°C przez 25 minut.
Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo.
Ugotować dwa budynie (w mniejszej ilości mleka), wystudzić.
Utrzeć margarynę, dodawać po trochu budyń, cukier, cukier wanilinowy i wyrobić na jednolity krem.
Wystudzony placek posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą część kremu, posypać skruszonymi herbatnikami.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 8526 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin