Opis przygotowania: Ze składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części.
Z białek ubić pianę, dodać cukier i na końcu wymieszać bezę z orzechami.
Jedną częścią ciasta wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30cm, uprzednio wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wyłożyć połowę bezy.
Włożyć do piekarnika i piec aż się zarumieni w temp. 180°C przez 25 minut.
Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo.
Ugotować dwa budynie (w mniejszej ilości mleka), wystudzić.
Utrzeć margarynę, dodawać po trochu budyń, cukier, cukier wanilinowy i wyrobić na jednolity krem.
Wystudzony placek posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą część kremu, posypać skruszonymi herbatnikami. |