przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ciasto truskawkowe

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru

Masa:
- 1 kostka masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- 1 kg truskawek
- 1/2 opakowania biszkoptów
- 1 łyżka kawy
- 2 łyżki rumu
- galaretka lub polewa

Opis przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy na przemian po żółtku i po łyżce cukru. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę i pieczemy w temp.160 stopni.
Kiedy ciasto uzyska złoty kolor- jest upieczone.

Krem:
W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozpuszczone mąki mieszając gotujemy 3 minuty.Studzimy. Masło ucieramy mikserem na pianę, następnie dodajemy po trochu masy mlecznej.
Kawę zalewamy wrzącą wodą, ok. 3/4 szklanki a po wystudzeniu ( bez fusów) dodajemy rum.
Biszkopt wkładamy do tortownicy i nakładamy na niego cienką warstwę kremu. Na krem dajemy lekko zgniecione truskawki. W truskawki wrzucamy kawałki biszkoptów wcześniej zanurzonych w kawie z rumem.
Przykrywamy to połową pozostałej masy na której układamy lekko nawilżone biszkopty. Całość przykrywamy resztą masy. Dowolnie udekorować.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 8063 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin