Ciasto ucierane z jabłkami |
|
Poziom: średni Głosów: 16 Ocena: 4.25 Składniki: - 5 jaj
- 25 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cynamon
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 kg jabłek
- 20 dag cukru pudru
|
Opis przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody.
Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka.
Piec ok 50min-1h w 180st C.
Upieczone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 11809 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |