przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto ucierane z jabłkami


Poziom: średni
Głosów: 16
Ocena: 4.25
Składniki:
- 5 jaj
- 25 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cynamon
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 kg jabłek
- 20 dag cukru pudru

Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody.
Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka.
Piec ok 50min-1h w 180st C.
Upieczone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 11448 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Dobre!
Dodał/a ~kaska dnia 2009-02-09 08:11:18

polecam rzeczywiście wychodzi rewelacyjnie i miło drażni podniebienie :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin