przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ciasto "usta Adama"

Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 4.43
Składniki:
- 3 dag okrągłych biszkoptów
- powidła śliwkowe

Ciasto:
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 1 budyń
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- łyżka mami
- kostka margaryny

Polewa:
- /2 margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka żelatyny

Opis przygotowania:
Ciasto:
Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35 minut.

Krem:
Budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.

Polewa:
Margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 8868 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)


















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin