Opis przygotowania: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść dość luźne ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych, średniej wielkości blaszek. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby ciasto nieco stężało, a następnie posmarować je najpierw dżemem, a potem pianą ubitą z 4 białek i 2 łyżek cukru. Po wierzchu posypać lekko posiekanymi bakaliami. Piec ok.15-20 minut w temp. 200st.C.
Żółtka na krem utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szkl. mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki. |