Opis przygotowania: Białka ubić na sztywno, z odrobinka soli, dodać cukier, cukier waniliowy, po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na końcu dodać, obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać na blaszkę (rozmiar blaszki 40x25) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 50 min
Wlać mleko do wysokiego naczynia,wsypać śnieżkę, krem i ubijać aż masa pięknie nam urośnie i zgęstnieje.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gotującej wody, wystudzić.
Gdy zacznie lekko się gęstnieć (kilka łyżek galaretki odlać do malutkiej miseczki do dekoracji wstawić do lodówki do zastygnięcia)) wlać do ubitej masy i dobrze ubijać około 2 min. Na końcu dodać, pokrojone, wypestkowane czerwone winogrona i dobrze wymieszać.
Na wystudzone ciasto, wyłożyć masę winogronową, udekorować biało-czarną polewą (rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu) oraz galaretką i winogronami. Wstawiamy do lodówki, jak sernik na zimno.
Smacznego. |