przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto winogronowe wg Różyczki


Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 4.00
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

Masa:
- 1 gotowy krem waniliowy do tortów Dr.Oetkera
- 1 śmietanka śnieżka
- 2 galaretki winogronowe
- 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
- 1/2 kg czerwonych winogron
- 1 opakowanie polewy czekoladowej black white (nowość Gellwe)

Opis przygotowania:
Białka ubić na sztywno, z odrobinka soli, dodać cukier, cukier waniliowy, po jednym żółtku i dalej ubijać.
Na końcu dodać, obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać na blaszkę (rozmiar blaszki 40x25) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 50 min
Wlać mleko do wysokiego naczynia,wsypać śnieżkę, krem i ubijać aż masa pięknie nam urośnie i zgęstnieje.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gotującej wody, wystudzić.
Gdy zacznie lekko się gęstnieć (kilka łyżek galaretki odlać do malutkiej miseczki do dekoracji wstawić do lodówki do zastygnięcia)) wlać do ubitej masy i dobrze ubijać około 2 min. Na końcu dodać, pokrojone, wypestkowane czerwone winogrona i dobrze wymieszać.
Na wystudzone ciasto, wyłożyć masę winogronową, udekorować biało-czarną polewą (rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu) oraz galaretką i winogronami. Wstawiamy do lodówki, jak sernik na zimno.
Smacznego.
Przepis został dodany przez:  anullkaa7
Przepis czytano już 4672 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin