przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto z truskawkami,serkiem mascarpone i bita smietana


Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
Spód:
225 gram ciastek Digestive (opakowanie) lub biszkoptow
100 gram masla

Nadzienie:
250 gram mascarpone (np. z Piątnicy)
200 ml słodkiej smietany 30% tłuszczu (musi byc bardzo zimna)
5 plaskich lyzek cukru (przy kwasnych truskawkach, przy slodkich warto dac mniej), mozna dac cukier puder
1 lyzeczka ektraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/pól lyzeczki aromatu waniliowego)

Wierzch:
500g truskawek (okolo)
galaretka owocowa
250ml zimnej wody

Opis przygotowania:
Maslo pokroic na kawalki, roztopic na malym ogniu. Zdjac z ognia i nieco przestudzic.
Ciastka bardzo drobno pokruszyc - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku uzywając walka), dodac maslo - masa powinna miec konsystencję mokrej bulki tartej lub wylozyc spod biszkoptami.

Tortownice (u mnie o szerokosci 24) wylozyc masą ciasteczkową, ugniac, tworząc spód, wykladac tez boki tortownicy. Schladzac w lodowce (na czas przygotowania masy).

Mascarpone dokladnie zmiksowac z cukrem i z ektraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo zimną smietanę 30% (albo 36%) ubic na sztywno (po odwróceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodac ja do masy mascarpone i mieszac delikatnie lyzką, az do dokladnego polaczenia się skladników.

Truskawki umyc, usunac szypulki, pokroic na plastry. W zimnej wodzie rozpuscic galaretke, zagotowac dokladnie mieszajac. Odstawic.

Na spod ciasteczkowy wylozyc mase z mascarpone i bita smietana. Na to ulozyc truskawki, zalac tezejaca galaretka (praca z galaretka jest trudniejsza w upalne dni).

Wstawic do lodowki najlepiej na kilka godzin.
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  aska1
Przepis czytano już 14291 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin