przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto z truskawkami,serkiem mascarpone i bita smietana


Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
SpĂłd:
225 gram ciastek Digestive (opakowanie) lub biszkoptow
100 gram masla

Nadzienie:
250 gram mascarpone (np. z PiÄ…tnicy)
200 ml słodkiej smietany 30% tłuszczu (musi byc bardzo zimna)
5 plaskich lyzek cukru (przy kwasnych truskawkach, przy slodkich warto dac mniej), mozna dac cukier puder
1 lyzeczka ektraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/pĂłl lyzeczki aromatu waniliowego)

Wierzch:
500g truskawek (okolo)
galaretka owocowa
250ml zimnej wody

Opis przygotowania:
Maslo pokroic na kawalki, roztopic na malym ogniu. Zdjac z ognia i nieco przestudzic.
Ciastka bardzo drobno pokruszyc - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku uzywajÄ…c walka), dodac maslo - masa powinna miec konsystencjÄ™ mokrej bulki tartej lub wylozyc spod biszkoptami.

Tortownice (u mnie o szerokosci 24) wylozyc masÄ… ciasteczkowÄ…, ugniac, tworzÄ…c spĂłd, wykladac tez boki tortownicy. Schladzac w lodowce (na czas przygotowania masy).

Mascarpone dokladnie zmiksowac z cukrem i z ektraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo zimnÄ… smietanÄ™ 30% (albo 36%) ubic na sztywno (po odwrĂłceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodac ja do masy mascarpone i mieszac delikatnie lyzkÄ…, az do dokladnego polaczenia siÄ™ skladnikĂłw.

Truskawki umyc, usunac szypulki, pokroic na plastry. W zimnej wodzie rozpuscic galaretke, zagotowac dokladnie mieszajac. Odstawic.

Na spod ciasteczkowy wylozyc mase z mascarpone i bita smietana. Na to ulozyc truskawki, zalac tezejaca galaretka (praca z galaretka jest trudniejsza w upalne dni).

Wstawic do lodowki najlepiej na kilka godzin.
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  aska1
Przepis czytano już 11838 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin