|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Cielęcina na zimno w sosie tuńczyka |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 3Ocena: 3.00
1 kg cielęciny,
 200 g tuńczyka z puszki,
 100 g majonezu,
 100 ml oliwy z oliwek,
 60 g kaparów,
 3 filety anchois,
 1 cebula,
 1 łyżka selera naciowego,
 1 marchewka,
 1 korzeń pietruszki,
 1 ząbek czosnku,
 500 ml białego wina wytrawnego,
 kilka korniszonów,
 kilka goździków,
 2 listki laurowe,
 kilka ziaren pieprzu,
 sok z 1 cytryny.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Włożyć do garnka umytą cielęcinę, zalać winem i taką ilością wody, aby przykryła mięso. Od momentu wrzenia gotować przez 45 min., a następnie dodać umyte i osączone jarzyny: marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę, czosnek, liść laurowy i goździki. Posolić i gotować jeszcze przez około 30 min., następnie, po przestudzeniu, osączyć mięso. Powinno być ono ugotowane, lecz nie bardzo miękkie. Zrobić sos, miksując odsączonego tuńczyka z 30 g kaparów, filetami anchois, majonezem i wlewaną powoli oliwą, zmieszaną z sokiem z cytryny. Gdyby sos był za gęsty, można dolać trochę wywaru z gotowania. Cielęcinę pokroić na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć plastry mięsa i polać sosem. Przed podaniem udekorować półmisek kaparami i pokrojonymi korniszonami.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 11780 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |