przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Cielęcina z grilla w przyprawach

Poziom: redni
Gosw: 0
Ocena: 0.00
Skadniki:
- 6 sznycli cielęcych
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- skórka (tylko cieniutka żółta warstwa) otarta z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki
- pieprz
- sól
- gotowy sos czosnkowy

Opis przygotowania:
Mięso bardzo starannie umyj, osusz, energicznie wygnieć ręką. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj. Dodaj tymianek, gałkę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy i natkę pietruszki, dokładnie wszystko wymieszaj. Natrzyj tą pastą wszystkie porcje mięsa, włóż je do salaterki, polej resztą marynaty, dokładnie wymieszaj. Szczelnie przykryj salaterkę i przynajmniej na 3-4 godziny wstaw do lodówki, żeby cielęcina dobrze się zamarynowała. Następnie wyjmij mięso z salaterki (marynatę zachowaj), każdy kawałek posól, ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron na rumiano. Co jakiś czas skrapiaj sznycelki marynatą pozostałą w salaterce wymieszaną z resztą oliwy. Miękkie i rumiane mięso zdejmij z rusztu i od razu podawaj. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonej cielęciny będzie gotowy sos czosnkowy i pikle lub warzywa z rusztu z ulubionym dipem.
Sposb przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano ju 8065 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin