Cordon bleu I |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.50 Składniki: - 4 cienkie wieprzowe sznycle
- 80 dkg pieczarek
- 4 plastry żółtego sera np. gouda
- 1 jajko
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżek masła lub margaryny
- 2 łyżek mąki
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Sznycle dobrze umyć, osuszyć. Każdy obłożyć plasterkiem sera i szynki, złożyć, lekko docisnąć. Na talerzyku zmieszać mąkę z solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w śmietanie. Sznycle obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na połówki. Masło lub margarynę rozgrzać na patelni, po czym usmażyć kotlety po 3 - 4 min. na jedną stronę. Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wyschnięciem. Na tym tłuszczu smażyć pieczarki 8 min. na złotobrązowo. Natkę i szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i posiekać. Zieleninę wsypać do pieczarek. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety podać na talerzu i dodać pieczarki. Udekorować natką pietruszki. |
|
Opis / Uwagi: Potrawa ta smakuje wyśmienicie z puree ziemniaczanym, posypanym smażoną cebulką. |
|
Region: Kuchnia francuska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 8120 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |