|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cukinia w pomidorowym sosie |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 4 Ocena: 5.00 Składniki: - 4 młode cukinie (do 30 cm długości) lub duża (obrana ze skóry, podzielona na 4 części, pozbawiona miąższu)
- zielenina
- sól
- łyżeczka cukru
sos:
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka smalcu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 2 łyżki keczupu
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka musztardy
- 1/2 szklanki wody
- cukier
- sól
- mielony pieprz
|
Opis przygotowania: Do gorącej wody, z dodatkiem soli i cukru, kładziemy cukinie, gotujemy odkryte przez 5-7 min (w zależności od wielkości warzyw). Odstawiamy w naczyniu, w którym się gotowały.
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym tłuszczu (olej i smalec) rumienimy posiekane cebule i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy rozdrobnione pomidory, wszystkie przyprawy, keczup, musztardę, 1/2 szklanki wody, całość prużymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 10-12 min. Sos przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba , doprawiamy do smaku.
Na wygrzanym półmisku rozkładamy porcje odsączonych cukinii, polewamy gorącym sosem, oprószamy zieleniną. |
|
Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 10821 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|