przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Cymes

Poziom: średni
Czas: 120 min.
Głosów: 2
Ocena: 4.00
Składniki:
1 funt duszonej wołowiny pokrojonej w drobne kawałki,
1/2 filiżanki cukru,
1 filiżanka wody,
3 słodkie ziemniaki,
3 ziemniaki,
5 marchewek.

Opis przygotowania:
Przyrumień delikatnie duszoną wołowinę w małej ilości oleju w rondlu. Dodaj wodę i cukier i zagotuj, następnie zmniejsz ogień do bardzo małego. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewkę i włóż do garnka. Duś wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu co najmniej godzinę dodając wodę od czasu do czasu jeśli to konieczne. Powinna być woda w garnku, ale mikstura nie powinna rozmoknąć. Jak tylko ziemniaki będą miękkie zdejmij pokrywkę i pozwól wygotować się wodzie. Następnie tłucz miksturę tak długo, aż ziemniaki osiągną konsystencję puree. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego i piecz około 30 min. w temp. 350°C.
Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go ok. jedną filiżanką rodzynek albo suszonymi śliwkami.
Region:  Kuchnia żydowska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 12776 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin