przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cynamonowe ciasteczka z owocami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 25 dag malin
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli

Opis przygotowania:
Przygotuj ciasto: cukier (1 łyżkę odłóż do posypania ciasteczek), mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę wymieszaj i posiekaj z masłem. Jajka ubij (1 łyżkę ubitych jajek odłóż do posmarowania ciasteczek), wymieszaj z jogurtem, dodaj do suchych składników i delikatnie zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm na stolnicy posypanej mąką i wytnij z niego krążki lub serduszka. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz na złoty kolor przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, a następnie ostudź. Brzoskwinie przekrój na pół, z każdej usuń pestkę, miąższ pokrój na plasterki. Cukier zalej 1 szklanką wody, zagotuj i mieszaj, aż się rozpuści. Syropem zalej brzoskwinie i ostudź. Żelatynę namocz i rozpuść według przepisu na opakowaniu. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami schłodzoną żelatynę. Ciasteczka przekrój w poprzek, przełóż plasterkami brzoskwiń, bitą śmietaną i malinami, polej syropem z brzoskwiń, posyp cukrem pudrem.
Region:  Kuchnia amerykańska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5395 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin