Cytrynowiec |
|
Poziom: średni Głosów: 5 Ocena: 4.80 Składniki: - biszkopt z 4 jaj
- 2 budynie cytrynowe
- 0,5 litra wody
- sok z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżki cukru
- 1 kostkę margaryny - 25 dag
- 0,5 litra kremówki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklance wody
- herbatniki
|
Opis przygotowania: Wodę zagotować z cukrem i sokiem, wlać rozrobione budynie i ugotować. Zestawić z ognia i wsypać galaretkę i dodrze wymieszać. Gdy masa wystygnie utrzeć z margaryną.
0,5 litra kremówki ubić z 4 łyżkami cukru i wlać (2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklance wody) letnią żelatynę.
Na biszkopt wykładamy krem potem śmietanę a na wierzch układamy herbatniki (3-4 paczki) i polewamy sokiem z cytryny by trochę zmiękły i lukrujemy lukrem zrobionym na soku z cytryny. Można posypać skórką kandyzowaną pomarańczową lub cytrynową. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 5745 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |