Czekoladowa i kokosowa masa do ciast |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: Czekoladowa:
- 3/4 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 1 szkl mleka w proszku
- 3 łyżki oliwy
- 25 g koniaku
Kokosowa:
- 25 dag wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki śmietanki
- 2 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
|
Opis przygotowania: Czekoladowa:
Zagotować mleko, dodać oba cukry.
kakao wymieszać z mlekiem w proszku i stopniowo dodawać do gotującego się mleka, stale mieszając, by nie utworzyły się grudki.
Zestawić z ognia, mieszając wlać oliwę i koniak.
Kokosowa:
Wiórka mieszamy z cukrem i zalewamy śmietanką, odstawiamy na 30 minut.
Z białek ubijamy pianę, wykładamy na namoczone wiórki, dosypujemy make ziemniaczaną i mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy jeszcze na 20 minut do piekarnika. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 8795 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |