przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Czernina I

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 10 dkg żeberek wieprzowych
- pęczek włoszczyzny
- 2 jabłka
- 5 dkg suszonych śliwek
- 3 szkl. krwi z kaczki
- łyżki utartego na tarce piernika
- łyżka octu (10%)
- goździki
- cynamon
- majeranek
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Żeberka umyć i oczyścić, zalać 3 szkl. wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do żeberek dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć , obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i żeberek odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia. Czerninę podaje się z drobnymi kluskami lub łazankami.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 7567 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin