|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Czernina z kaczki |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 2 Ocena: 2.00 Składniki: - kaczka (szczególnie podroby)
- kacza krem zakonserwowana octem, (świeża krew w ilości około 1 szklanki i ocet w ilości około ćwierć szklanki)
- suszone owoce (jabłka, gruszki, morele, śliwki)
- marchewka
- 1/2 selera małego
- z dwa średnie ziemniaki
- 1 jabłko świeże słodkie
- sól
- cukier kryształ biały
- pieprz czarny
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cynamon tarty
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- mąka pszenna poznańska
|
Opis przygotowania: Kaczkę i podroby dzielimy na części, dodajemy warzywa i suszone owoce. Zalewamy 4 litrami wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy liście laurowe ziele angielskie, majeranek.
Jak kaczka i suszone owoce będą miękkie, wykładamy z zupy. Owoce suszone kroimy w paseczki. Część mięsa z kaczki (z jednego udka i podroby) miksujemy z zupą i częścią suszonych owoców, warzywami. Wszystko łączymy z resztą zupy (oprócz pozostałych pokrojonych w paseczki owoców) dodajemy obrane jabłka. Gotujemy aż zmiękną i ponownie miksujemy. Dolewamy krew z 2 łyżkami maki, zagotowujemy. Doprawiamy cynamonem, pieprzem, solą, cukrem, gałką muszkatołową. Ewentualnie jeszcze zagęszczamy mąką wymieszaną z masłem. Dorzucamy resztę suszonych owoców. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 14525 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|