przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Czeskie knedliczki - do zająca lub indyka

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 8 dkg słoniny
- 30 dkg czerstwej bułki
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 10 - 15 dkg mąki
- sól
- ew. ryżu preparowany

Opis przygotowania:
8 dkg słoniny pokrajać w drobną kostkę, stopić (aby skwarki były miękkie), skwarki wyjąć. 30 dkg czerstwej bułki pokrajać w kostkę - 2/3 z tego wrzucić do wytopionego ze słoniny smalcu i ususzyć złociste grzanki, ostudzić.
1/2 l mleka rozmącić z 2 jajami, dodać ostudzone grzanki, resztę bułki (niektórzy używają ryżu preparowanego), zostawić na 1 - 2 h.
W dużym, płaskim rondlu nastawić osoloną wodę do zagotowania. Wsypać do grzanek 10 - 15 dkg mąki, osolić, wymieszać (ciasto powinno być dość gęste). Maczaną we wrzątku łyżką kłaść na wodę gałki ciasta wielkości dużego jaja. Zamieszać, przykryć, gotować na małym ogniu 20 min. (aż napęcznieją).
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 10813 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin