przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem jagodowy - domowy

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 litry jagód - świeżych lub mrożonych
- 1/2 - 3/4 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
- ( jeśli jagody mrożone wystarczy 1/4 szklanki)

Opis przygotowania:
Podgrzać na małym ogniu jagody z wodą. gotować powoli, pod przykryciem przez około 5 minut. Zdjąć garnek z ognia. Dodać stopniowo cukier. Zagotować i pozostawić na wolnym ogniu na 5 - 10 minut.
Zdjąć garnek z ognia i usunąć pianę.
dżem przelać do czystych ciepłych słoików. Słoiki natychmiast szczelnie zakręcić.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6115 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






czas gotowania
Dodał/a ~stasia dnia 2009-06-22 14:35:52

trzeba tak długo "gotować "na mały ogniu az woda odparuje.wydaje mi się ,że 5-10 minut to za mało ,c=aby powstał w miare gęsty dżem.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin