|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dżem z czerwonej papryki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 1,25 kg czerwonej papryki
- 2 cytryny (20 dag)
- 1 kg cukru
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- woda
|
Opis przygotowania: Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, , płuczemy w gorącej wodzie, osuszamy, ścieramy skórkę i odstawiamy pod przykryciem, aby nie wyschła.
Z otartych cytryn wyciskamy sok.
Paprykę myjemy, osączamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz białych włókien., mielimy lub miksujemy..
Do masy paprykowej dodajemy cukier, szczyptę soli i 1/3 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut w płaskim rondlu z grubym dnem, często mieszając..
Następnie wlewamy sok cytrynowy i dalej dusimy mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
Goździki mielimy i krótko przed zakończeniem duszenia dodajemy przyprawy i startą skórkę cytrynową.
gorący dżem rozkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
dżem jest przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryb i jajek. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5673 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|