przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Daging peaja - duszona wolowina po malajsku

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 2.00
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 8 - 10 szalotek
- kawałek świeżego imbiru (5 mm)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki proszku curry
- 1 łyżka wody
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cytronelli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- 4 kartofle

Opis przygotowania:
Wołowinę pokroić na plastry o grubości 1 cm, a następnie na kwadraty 4x4 cm. Imbir obrać i pokroić na wiórki. Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu. Szalotki drobno pokroić. Olej wlać do garnka. Szalotki, imbir i czosnek podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Proszek curry wymieszać z 1 łyżką wody. Dodać do garnka, a następnie smażyć ciągle mieszając przez 2 min. Dodać wołowinę, dobrze wymieszać z przyprawami i smażyć, aż zbrązowieje. Sok cytrynowy wlać do garnka, wymieszać i zalać taką ilością wody, aby całkowicie zakryła mięso. Następnie dodać cytronellę, gałkę muszkatołową oraz ziarenka kozieradki. Zakryć i gotować, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 h). Kartofle obrać i pokroić na ćwiartki. Dodać do mięsa i gotować, aż kartofle będą ugotowane, a sos zgęstnieje.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 5339 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin