przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Delicja z gruszką

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Spód ciasta:
Herbatniki lub biszkopty, wedle uznania.

Krem:
2 szklanki kremówki
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
4 duże twarde gruszki
5 dag cukru
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek nutelli
suszone śliweczki

Opis przygotowania:
Krem:
Kremówkę ubijamy z cukrem i łączymy z jogurtem, całość jeszcze razem ubijamy na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody (wlewamy lekko przestudzoną).

Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki, gotujemy je około 5 min w syropie z 1.1/2 szklanki wody, soku z cytryny i cukru, odsączamy i studzimy.
Można też gruszeczki ugotować w słodkim winie lub w innym słodkim napoju alkoholowym, zależy jak kto lubi:) - to wersja na imprezę dla dorosłych.

Suszone śliweczki namoczyć we wrzątku. Gdy napuchną po 30 minutach potraktować je blenderem by stały się jednolitą masą. Ilość śliweczek dosłownie kilka sztuk, wedle uznania. Sliweczki wymieszać z nutellą i mozna je jeszcze lekko porozpieszczać blenderem by idealnie się połączyły ze sobą.

Każdy herbatnik lub biszkopcik smarujemy nutellą śliwkową , , ja na to jeszczę kłade suche wafle, ale jest to nie konieczne, toteż wedle gustu:))))) układamy gruszki i zalewamy gęstniejącym już kremem, odstawiamy do zastygnięcia. Z całkiem zastygniętego deseru ściągamy delikatnie obręcz formy i możemy jeszcze całość posypać tartą czekoladą lub wiórkami lub posypac gorzkim kakao. Jak na delicję przystało - Wyśmienite!
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 4010 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin