przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dodatek do ciast - agrest, czereśnie, wiśnie i jarzębina

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- agrest, czereśnie, wiśnie i jarzębina

Opis przygotowania:
Do dekoracji tortów i ciast bardzo przydatne są owoce drobne i kolorowe jak agrest,, czereśnie, wiśnie, czy jarzębina.
Proporcja cukru do owoców wynosi tak jak w poprzednich przepisach 1:1
Sporządzając w syropie czereśnie czy wiśnie, które mają dużo soków należy do przygotowania syropu dodać tylko 2 - 3 łyżeczki wody, aby cukier tylko się rozpuścił.
owoce włożyć do przestudzonego syropu i lekko podgrzewać przez 20 minut, nie dopuszczając do zagotowania, po czym odstawić do następnego dnia. po 24 godzinach owoce wyłowić,, dodać cukier (1/3) rozpuścić go w soku, dodać odcedzone owoce i podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut, po czym odstawić pod przykryciem przez następną dobę.
Przystępując do ostatniego zagęszczania syropu, dodać kolejną, ostatnią porcję cukru, rozpuścić w soku i ponownie podgrzewać do zagotowania na małym ogniu przez 20 minut; pod koniec gotowania dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Usmażone owoce z syropem przełożyć do wyprażonych słoiczków, zamknąć i odstawić do przechowania.
Wiśnie i czereśnie przeznaczone do dekoracji ciast powinny być smażone łącznie z pestkami, aby zachowały kształt, chociaż można smażyć je wydrylowane
Agrest i jarzębinę smaży się syropie w taki sam sposób jak jabłka i gruszki.
Agrest powinien być zielony i twardy, natomiast jarzębina dojrzała, najlepsza jest zebrana w październiku. Przed smażeniem owoce umyć,oczyścić z szypułek i osuszyć. Dalej postępować jak przy jabłkach i gruszkach.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6114 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin