Dodatek do ciast - skórka pomarańczowa lub cytrynowa |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - skórka pomarańczowa lub cytrynowa
|
Opis przygotowania: Skórka pomarańczowa lub cytrynowa:
Owoce dokładnie umyć pod ciepłą wodą, zdjąć skórkę uprzednio podzieloną na cząstki i namoczyć ją w wodzie.
po 12 godzinach skórkę odcedzić z wody, pokroić w drobną kostkę lub pozostawić w kawałkach. Sporządzić syrop jak w przepisie na jabłka, gruszki czy rajskie jabłuszka.
Skórkę gotować w syropie na wolnym ogniu przez 3 dni, po 15 minut, dodając każdego dnia po 30% cukru; ostatniego dnia dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Skórkę włożyć do wyprażonych słoików, kładąc na wierzch krążek pergaminu lub tomofanu. Słoiki zakręcić i odstawić do przechowania. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7574 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |