przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Drożdżowe pierogi

Poziom: redni
Gosw: 1
Ocena: 5.00
Skadniki:
Ciasto
1 kg mąki pszennej
1 jajko
5 dag drożdży
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
600-700 ml mleka

Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka i cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść luźne ciasto (luźniejsze jak na tradycyjne pierogi, mniej więcej jak na pączki). Wyrabianie cista najlepiej zacząć od mniejszej ilości mleka, w razie potrzeby dolać. Gdy ciasto będzie się lało, dodać trochę mąki. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Jak wyrośnie wałkować na ok 0,5 cm i wycinać duże koła np. miseczką. Do środka każdego koła nakładać farsz, zlepiać je na środku i lekko spłaszczyć. Tak przygotowane pierogi smażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

Farsz może być serowy, owocowy lub mięsny- wedle uznania:) powodzenia!.
Przepis zosta dodany przez:  syladance
Przepis czytano ju 3624 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin