przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Duszona polędwica

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 75 dag polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki mąki
- 5 dag tłuszcz
- pół szklanki słodkiej śmietanki

Opis przygotowania:
Polędwicę oczyścić z błon, opłukać i dokładnie osuszyć.
Następnie lekko zbić tłuczkiem, posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie mięso posolić, oprószyć łyżką mąki i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć (wraz z tłuszczem ze smażenia) do rondla.
Śmietanę posolić, dokładnie wymieszać z resztą mąki (by nie było grudek).
Polać mięso.
Przykryć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika.
Piec przez 20-25 minut.
Gdy mięso lekko ostygnie, pokroić je na ukośne plastry (koniecznie w poprzek włókien).
Ułożyć na półmisku.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Sos z duszenia ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą. Gotowym sosem polać porcje mięsa.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6278 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin