przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem z jabłek gruszek i śliwek

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 75 dag jabłek antonówek
- 50 dag gruszek
- 50 dag śliwek
- 75 dag cukru

Opis przygotowania:
Jabłka po umyciu pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody i gdy tylko zmiękną przetrzeć przez sitko. Połówki śliwek zasypać cukrem, a gdy cukier zwilgotnieje ogrzewać, aż do wrzenia i razem podgotować kilka minut.
Obrać gruszki - dojrzałe, lecz twarde. Gruszki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost do gotujących się śliwek. po krótkim gotowaniu dodać przecier z jabłek i razem odparować.
Z tej ilości owoców i cukru otrzymuje się ok. 1,6 kg znakomitego dżemu.
Gorący rozłożyć do słoików i od razu je zamknąć.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4828 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin