przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Dzika kaczka z jałowcem po francusku

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 4.00
Składniki:
- 1 młoda dzika kaczka
- 10 dkg słoniny
- 5 dkg masła
- 25 g koniaku lub winiaku
- 250 g białego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- łyżeczka jałowca
- sól

Opis przygotowania:
Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody, natrzeć solą i włożyć na 2 - 3 h do chłodnego miejsca.
Następnie tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem i upiec w piekarniku do miękkości. W czasie pieczenia kaczkę skrapiać początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem.
Przygotować sos: do małego rondelka włożyć ziarna jałowca, dodać wino, koniak, sok z cytryny i gotować aż wyparuje połowa płynu, przecedzić.
Z upieczonej kaczki zdjąć nici i słoninę, polać sosem z jałowca i piec przez parę minut. Kaczkę wyjąć, podzielić na porcje.
Podawać jako gorącą przystawkę, polaną sosem z dodatkiem pieczywa, zielonej sałaty.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 8960 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin