przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Eklery

Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 5.00
Składniki:
Składniki ciasta:
- 1 1/2 szklanki mąki
- pół szklanki topionego masła
- 4 - 6 jaj
- 1 szklanka mleka

Składniki kremu:
- 1/2 l śmietanki
- 15 dag cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego

Składniki pomady:
- 10 dag czekolady
- pół szklanki mleka
- 5 dag ceresu

Opis przygotowania:
Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, następnie wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4 x 9 cm za pomocą tutki na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec do 30 minut. Po ostudzeniu zrobić otwór z jednej strony każdego ciastka i wcisnąć za pomocą papierowej tutki krem śmietankowy. Po wierzchu polać pomadą czekoladową.
Przyrządzanie pomady. Czekoladę gotować z mlekiem na masę o konsystencji śmietany. Po przestudzeniu włożyć ceres w chłodnym miejscu, wyrobić pomadę łopatką na gładko.
Przepis czytano już 4732 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin