przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Fakes - zupa z soczewicy

Poziom: łatwy
Głosów: 9
Ocena: 4.89
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szkl. oliwy
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 utarte ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- oregano
- 2 łyżki czerwonego octu winnego

Opis przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok. 1 l) i gotować 0.5 h, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 min. Przed podaniem doprawić octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 12223 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






Zupa z soczewicy
Dodał/a ~agunia dnia 2011-04-05 16:15:16

bardzo smaczna,latwa w wykonaniu zupa. ja dodalam dodatkowo podsmazone plasterki kielbasy.Polecam

super
Dodał/a ~magenta dnia 2010-10-21 19:14:54

Dziękuję za ten przepis, zupa wyszła przepyszna!












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin