przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Fishcake (ciatka rybne)

Poziom: średni
Głosów: 7
Ocena: 4.85
Składniki:
- 300g ziemniaków
- 300g łososia świeżego (najlepiej smakują ciasteczka z dwoma rodzajami ryb morskich)
- 1 pęczek koperku
- 3-4 łyżeczki (od herbaty) musztarda dijon
- ketchup
- sól
- pieprz
- oliwa
- olej
- mąka pszenna
- 1op. sosu pomidorowego
- kapary
- czosnek

Opis przygotowania:
Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie (można dodać łodygi kopru będzie lepszy smak). Łososia solimy, pieprzymy, smarujemy oliwa i pieczemy w piekarniku ok 20-30 min. Gotowego łososia oczyszczamy z ości,kości i skóry następnie rozdrabniamy widelcem (nie za mocno). Ugotowane ziemniaki rozgnieść-utłuc (jak normalnie do obiadku), dodajemy łososia, poszatkowany koperek (1/2 pęczka), musztardę, pieprz, sól do smaku i trochę ketchupy dla koloru. Wszystko mieszamy.
Następnie robimy ciastka z uzyskanej masy lub o kształcie okrągłego kotleta (ja używam metalowej formy w kształcie rurki), odstawiamy na bok.

sos:
wyciśnięty czosnek dodajemy do rondelka na rozgrzany olej z oliwa i dolewamy sos pomidorowy,sól do smaku i pieprz (można dodać pokrojonej w kostkę czerwonej papryki). Po zagotowaniu sosu dodajemy pocięte kapary i sos gotowy.

Ciastka rybne oprószamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju każde stronę, następnie wkładamy do piekarnika na około 20 min aż nabierze złotego koloru.
Serwujemy dwa ciastka oparte o siebie oblane sosem pomidorowo kaparowym jak ktoś lubi koper można posypać całość.

Smacznego
Roberto Pablo
Przepis został dodany przez:  robertopablo
Przepis czytano już 7638 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin