Opis przygotowania: Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie (można dodać łodygi kopru będzie lepszy smak). Łososia solimy, pieprzymy, smarujemy oliwa i pieczemy w piekarniku ok 20-30 min. Gotowego łososia oczyszczamy z ości,kości i skóry następnie rozdrabniamy widelcem (nie za mocno). Ugotowane ziemniaki rozgnieść-utłuc (jak normalnie do obiadku), dodajemy łososia, poszatkowany koperek (1/2 pęczka), musztardę, pieprz, sól do smaku i trochę ketchupy dla koloru. Wszystko mieszamy.
Następnie robimy ciastka z uzyskanej masy lub o kształcie okrągłego kotleta (ja używam metalowej formy w kształcie rurki), odstawiamy na bok.
sos:
wyciśnięty czosnek dodajemy do rondelka na rozgrzany olej z oliwa i dolewamy sos pomidorowy,sól do smaku i pieprz (można dodać pokrojonej w kostkę czerwonej papryki). Po zagotowaniu sosu dodajemy pocięte kapary i sos gotowy.
Ciastka rybne oprószamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju każde stronę, następnie wkładamy do piekarnika na około 20 min aż nabierze złotego koloru.
Serwujemy dwa ciastka oparte o siebie oblane sosem pomidorowo kaparowym jak ktoś lubi koper można posypać całość.
Smacznego
Roberto Pablo |