przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Flaczki warzywne

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 6 marchwi
- 4 pietruszki
- 0.5 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 6 dkg masła
- 1 łyżka mąki
- 3 - 4 naleśniki (lub zastępczo 20 - 25 dkg suchego makaronu ugotowanego na pół miękko)
- majeranek
- imbir
- papryka mielona
- sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami.
Opis / Uwagi:
Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dkg startego sera tylżyckiego.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 6579 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin