Flaczki warzywne |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 6 marchwi
- 4 pietruszki
- 0.5 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 6 dkg masła
- 1 łyżka mąki
- 3 - 4 naleśniki (lub zastępczo 20 - 25 dkg suchego makaronu ugotowanego na pół miękko)
- majeranek
- imbir
- papryka mielona
- sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Wszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami. |
|
Opis / Uwagi: Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dkg startego sera tylżyckiego. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 6885 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |