przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Frytki z serem

Poziom: b. łatwy
Głosów: 13
Ocena: 3.08
Składniki:
- 75 dkg obranych ziemniaków
- tłuszcz do smażenia
- sól
- 2 łyżki startego żółtego sera

Opis przygotowania:
Ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w ósemki lub użyć specjalnej maszynki do krojenia frytek. Wypłukać, rozłożyć cienką warstwą na ściereczce, aby obeschły z wody. W garnku rozgrzać sporo tłuszczu (ok. 50 dkg). Wsypywać ziemniaki partiami tak, aby swobodnie pływały. Zrumienione wyjmować na miskę i trzymać pod przykryciem, aż się wszystkie usmażą. Wtedy zsypać je razem do gorącego tłuszczu i tylko mocno podgrzać. Odcedzić łyżką cedzakową na salaterkę, posypać solą i startym serem.
Przepis czytano już 15436 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin