Gęś w czerwonej kapuście |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: * 2 udka gęsie
* 100 g wędzonego chudego boczku
* 2 duże cebulki
* 1 średnia główka czerwonej kapusty
* 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
* kilka ziaren jałowca
* 1 łyżeczka majeranku
* 1/2 litry rosołu z drobiu
* tłuszcz do smażenia
* sól i pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: 1.Mięso wymyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i utłuczonym jałowcem.
2.Boczek pokroić w plastry.
3.Na gorącym tłuszczu obsmażyć kawałki gęsi i plastry boczku. Cebule obrać, pokroić w krążki.
4.Kapustę poszatkować. Na tłuszczu ze smażenia gęsi zeszklić cebulę. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i chwilę dusić. Przyprawić do smaku. Na kapuście ułożyć obsmażone udka gęsie i boczek. Podlać rosołem.
5.Całość zapiekać w piekarniku ok. 1 godz. Pod koniec zapiekania podlać czerwonym winem. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4943 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |